HTS Kayıtları Nedir?

HTS (Historical Traffic Search) kelimelerinin baş harflerinden oluşan, geçmiş tarihli GSM şebekesi kayıtlarını içeren bilgiler bütünüdür. Temel olarak, data şebeke (GPRS-WAP) ve ses (Arama, SMS, MMS vb.) kayıtlarını içermektedir. Kimin kimi, ne zaman, kaç defa, nereden aradığı, görüşmenin ne kadar sürdüğü bu görüşme sırasında tarafların hangi baz istasyonlarından sinyal aldığı gibi verileri barındırır.

HTS kayıtları 5651 sayılı kanun gereği GSM operatörleri tarafından tutulur ve BTK (Bilgi Teknolojileri Kurumu) ile paylaşılır. Hakim kararına istinaden BTK'dan talep edilerek yargılamalarda yerini alır.

HTS verileri on binlerce satırdan oluşabileceği gibi, istenilen tarih aralığı ve istenilen bilgilere istinaden çok küçük boyutlarda da olabilir. HTS kayıtlarının analizi ve raporlanması, mahkemeler tarafından alanında uzman bilirkişilere yaptırılır.

HTS verilerinden öğrenilmek istenilen davaların türüne göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin; bir dosyada şahısların birbirleriyle iletişime geçip geçmediği öğrenilmek istenirken, diğerinde belirli bir baz istasyonunda temas kurup kurmadığının öğrenilmesi, yani baz istasyonu analizinin yapılması isteniyor olabilir. Bilirkişiler ya da kolluk görevlileri istenilen hususlara istinaden analizleri yaparak HTS analiz raporunu oluştururlar.

Son Yazılar