Baz İstasyonu Analizi Nedir?

HTS kayıtlarının ne olduğunu ve HTS kayıtlarında ne gibi bilgilerin bulunduğunu HTS Kayıtları Nedir? başlıklı yazımızda kısaca anlatmıştık. Bu yazımızda HTS kayıtları kullanılarak baz istasyonu analizinin ne olduğu, nasıl yapıldığı ve ne işe yaradığı sorularına cevap vermeye çalışacağız.

Baz istasyonları, mobil cihazlarla iletişim sağlamak amacıyla kurulmakta olup, baz istasyonlarının kapsama alanında olmayan yerlerde mobil iletişim kurmak mümkün değildir.

HTS kayıtlarında baz istasyonu bilgisi, ses yada data aktarımı sırasında kullanıcının hangi baz noktasından temas aldığının kaydının tutulması sonucunda bulunur.

HTS raporundan beklenilenin ne olduğuna göre tanzim edilen analiz raporu ve analiz şekillenir. Örneğin; dava dosyasında birbirlerini tanımadığını iddia eden iki şüphelimiz olsun. Şüphelilerin HTS kayıtlarında olan baz bilgilerine bakıldığında, yüzlerce aynı baz istasyonunda aynı zamanlarda sinyal almış olmaları akıllara şüphe getirmektedir. Ya da tersi bir örnekte; belirli bir vakitte A ilinde bulunduğu söylenen şüphelinin A ilinden hiç baz noktası teması olmaması şahsın iddiasını destekler niteliktedir. Tabi ki bunlar hiçbir zaman kesinlik ifade etmemektedir. Şahıs orada olup telefonunu kapalı vaziyette tutmuş da olabilir.

Baz istasyonu analizinin doğru yapılması daha karmaşık olaylarda elzem bilgiler verebilmektedir. Bu sebeple analizlerin uzman kişilerce ve gerekli teknik donanımla yapılması son derece mühimdir.

Son Yazılar